Bo szczęście ma oczy niebieskie... I kto powiedział, że jest tylko jedno...

Szukaj

Cytat

Nie mów mi, że niebo jest granicą,
skoro są ślady stóp na księżycu...
H. Coben

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Archiwum

Popularne posty

Awokado- owoc doskonały

||


Awokado wiedzie prym na liście moich ulubionych owoców, a skoro tak za nim przepadam, to stwierdziłam, że muszę o nim napisać i namówić Was do korzystania z jego zalet. Tym bardziej, że nie jest to owoc typowy dla naszego jadłospisu, bliżej mu do kuchni śródziemnomorskiej niż polskiej. Jednak naprawdę warto się do niego przekonać, przeczytajcie :)

POZNAJMY SIĘ BLIŻEJ...

Awokado rośnie i dojrzewa sobie na drzewie wiecznie zielonym, już brzmi przyjemnie :). Jego ojczyzna to Meksyk oraz obie Ameryki. 




Spotkałam kilka artykułów, w których mowa jest o tym,  jak samemu wyhodować awokado z pestki, więc jeśli ktoś jest cierpliwy i drzemią w nim pasje ogrodnicze, to może spróbować.



Owoc kształtem przypomina gruszkę, pod zieloną skórką kryje się żółtawy miąższ i duża pestka, którą łatwo usunąć. Konsystencja miąższu jest maślana, a to dzięki tłuszczom, które owoc zawiera. Ma specyficzny smak, z lekko orzechową nutą, który ja pokochałam, jednak musicie sami spróbować i ocenić. Pamiętajcie, aby jeść tylko dojrzałe awokado, czyli takie, które jest miękkie i od którego skórka łatwo odchodzi. Niedojrzałe awokado jest po prostu gorzkie. Niestety w sklepach często spotykam twarde i niedojrzałe awokado, ale spokojnie, jest na to sposób. Po pierwsze trzeba włożyć je do koszyka i kupić :) W domu wystarczy położyć je obok jabłek lub bananów i zostawić na jeden dzień, wtedy szybciej dojrzeje, można dla lepszego efektu włożyć je do papierowej torebki.


WŁAŚCIWOŚCI AWOKADO

  • awokado jest owocem zawierającym tylko i wyłącznie zdrowe tłuszcze: nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i oleinowy, wpływają one zbawiennie na pracę serca, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów, a do tego rewelacyjnie nawilżają skórę, tak więc mamy tu do czynienia z tylko i wyłącznie z dobroczynnymi kaloriami :)
  • zawiera naturalną witaminę E, jest jej szczególnie bogatym źródłem, witamina E w połączeniu z kwasami tłuszczowymi stanowi doskonałą odżywkę dla naszego mózgu, chroni nas między innymi przed chorobą Alzheimera,
  • awokado jest źródłem kwasu foliowego, który znany jest z pewnością kobietom planującym posiadanie dzieci oraz tym które są w pierwszych miesiącach ciąży,  kwas foliowy warunkuje prawidłowy rozwój dziecka w tych początkowych miesiącach. Co ważne, uwaga, jest to naturalny kwas foliowy, o niebo cenniejszy o tego pozyskiwanego syntetycznie,
  • luteina występująca w awokado to antyoksydant, który wpływa korzystnie na stan naszego wzroku,
  • witamina B6, wyszczególniłam ją ponieważ, przeprowadzono badania udowadniające, iż jej zawartość w miąższu owocu, jest na tyle duża, że może łagodzić nagłe zmiany nastroju u kobiet podczas miesiączki. Tak więc, gdy zbliżają się te dni, warto zaopatrzyć się w kilka sztuk awokado :)
  • witaminy K, C, błonnik,  potas, żelazo, miedź to kolejne składniki owocu, które są cenne w naszej diecie :)
AWOKADO W KUCHNI

Awokado wykorzystuje się jako składnik sałatek, robi się z niego słynną meksykańską pastę guacamole, farsze i musy. Ja najbardziej lubię awokado, jako dodatek do kanapki, po prostu :) układam plasterki na pieczywie posmarowanym masłem lub przyrządzam sobie pastę. Oto mój przepis:
Składniki: połowa awokado (starcza na trzy kanapki), odrobina posiekanego na drobno czosnku, lub szczypta czosnku sproszkowanego, szczypta soli, łyżeczka soku z cytryny ( z cytryną trzeba uważać, dajemy tyle ile lubimy). Awokado rozdrabniamy widelcem- jeśli jest dojrzałe, nie sprawi nam to wielkiego problemu, następnie dodajemy pozostałe składniki i próbujemy :) Pamiętajmy, że najzdrowsze jest surowe awokado. 
Dostępny jest również tłoczony na zimno olej z awokado, w Polsce dopiero zaczyna nabierać popularności. Posiada przeciwutleniacze, cały zastęp witamin, lecytynę i tak dalej... Można na nim bez obaw smażyć, grillować, piec. Może być dodatkiem do sosów, pesto, dipów. Smacznego :))))

AWOKADO W KOSMETYCE

Tak, tak, ja dalej o awokado, nic mi się nie pomyliło :) Awokado bezpiecznie można stosować również na zewnątrz. Przede wszystkim zdrowo nawilża. Polecane jest dla kobiet ze zmęczoną i suchą skórą. Ma również właściwości łagodzące i antybakteryjne.
Skoro połowę awokado zużyłam na kanapkę, to drugą połowę przeznaczam na maseczkę :) Rozgniatam awokado widelcem, gdy nie mam dodatkowych składników, to mi wystarcza, nakładam na 10 minut na oczyszczoną i suchą skórę twarzy. Następnie zmywam letnią wodą. Skóra w efekcie jest strasznie mięciutka, dosłownie czuję jej nawilżenie przez cały dzień. Taka maseczka stosowana 2 razy w tygodniu poprawi poziom nawilżenia skóry. Do awokado można dodać łyżkę miodu i kilka kropel cytryny albo inna wersja: z łyżką jogurtu naturalnego. Można też sprawić sobie odżywkę do włosów, łącząc papkę z połowy awokado z mlekiem kokosowym do momentu uzyskania półpłynnej konsystencji. Wspomniany już wcześniej olej z awokado oprócz świata kulinarnego podbija również rynek kosmetyczny, podobnie jak olej migdałowy czy arganowy. Odżywia skórę, łagodzi podrażnienia.
Zachęcam do korzystania z dobrodziejstw awokado :) Jeśli macie propozycje swoich zastosowań owocu, piszcie :)






Zdjęcia pochodzą z portalu: www.moj-ogrodnik.pl






5 komentarzy

  1. Awokado- owoc rewelacja, świetny w połączeniu z wędzonym łososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W kosmetykach jak najbardziej ale jako owoc kompletnie mi nie smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To masz bardzo podobnie, jak mój mąż, on też zawsze się krzywi, gdy przygotowuję sobie awokado. No tak, to specyficzny owoc... Ale za to bomba witamin, nieważne jak wykorzystany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moim zdaniem awokado powinno należeć do warzyw, jakoś tak mało jest owocowe, zwłaszcza, gdy ląduje w pesto lub na kanapce :)

    OdpowiedzUsuń